Bröstlyft

Efter amning och viktuppgång är det vanligt att huden på brösten blir uttänjd vilket gör att brösten förlorar sin form.

Vid ett bröstlyft tas huvudsakligen hud bort och stramas åt och bröstvårtan flyttas upp till ett mera ursprungligt läge. Ärren vid lyft och förminskning ser likadana ut och kan liknas vid ett upp-och nedvänt ”T” samt ärr runt själva bröstvårtan. Ett bröstlyft kan kombineras med bröstförstoring om bröstet huvudsakligen består av hud och väldigt liten volym bröstvävnad. Det går att göra båda samtidigt vilket är en fördel jämfört med separata ingrepp.

Operationen

På operationsdagen tas alltid preoperativa foton och markering för var snitten skall läggas. Bröstlyft utförs i narkos och tar ca 2 timmar. Huden och bröstvävnaden omfördelas så att bröstet får en fastare form och så att bröstvårtan placeras högre.

Efter operationen

Du behöver inte övernatta på kliniken utan kan gå hem samma dag. Recept på värktabletter förskrivs. Du ska ha någon som hämtar dig på sjukhuset och någon som stannar hos dig över natten. Sport BHn som provas ut på operationsdagen ska du använda dag och natt i 3 veckor och sedan dagtid i 5 veckor till. Kirurgtejpen närmast såret ska du låta sitta på till återbesöket.

För bästa ärrläkning rekommenderas att ärren tejpas i 6 månader efter operationen och att du byter den med 7 – 10 dagars intervaller. Huden blir ansträng av tejpbyten som sker för ofta. Det är vanligt att brösten är svullna och känns stumma de första veckorna efter operationen. Det är viktigt att du rör på dig redan dagen efter operationen.

De första 2 veckorna kan du röra dig hemma och gå kortare promenader. Efter 2 veckor kan du börja ta längre promenader. Efter 6 till 8 veckor kan du börja med lättare styrketräning.

Risker och problem

Blödning är vanligast de första 24 timmarna efter operationen och ibland blir det så att blödningen måste tas bort genom ett kortare ingrepp i narkos. Infektion är ovanligt och märks då bröstet blir rött eller svullet, du får feber eller mer ont efter att det gått några dagar efter operationen. Du får då antibiotika. Sårkrångel är vanligt vid bröstförminskning och särskilt i ett område mitt under bröstet där det är som stramast.Det är mycket större risk för detta om du röker. Det kan blir ett sår som tar lite längre tid på sig att läka än normalt.

Känselpåverkan är vanligt de första veckorna eller månaderna efter operationen men känseln brukar successivt komma tillbaka. Vid enstaka tillfällen kan det bli så att nervändarna inte hittar varandra och det blir en kvarstående känselpåverkan.

Blodpropp i ben eller lunga är en risk som alltid finns vid kirurgiska ingrepp men som är liten vid denna typ av ingrepp.

Hudöverskott är kan finnas vid ärrens slut och slutresultatet kan bedömas först efter ett halvår. De flesta ojämna hudveck slätar ut sig men i vissa fall måste korrigering göras med ett mindre ingrepp.


 

Erbjudanden

Kostnadsfria konsultationer.

På EBK tar vi dina tankar och funderingar kring plastikkirurgi på största allvar. Att fatta ett beslut om ett plastikkirurgiskt ...

Lördagsöppet 27/2

27e februari 10.00-15.00 är du välkommen till EBK för en avkopplande behandling och frukost! Nu håller EBK lördagsöppet för ...

15% PÅ DIN COOLSCULPTING BEHANDLING – FEBRUARI MÅNAD UT.

Då antalet behandlingstider är begränsade och efterfrågan på CoolSculpting stor så förlänger vi nu vår januari-kampanj om ...