Bröstförstoring

Vid bröstförstoring använder vi till största delen silikonimplantat som har en fast form (sk geléhallonimplantat) och som är runda eller droppformade och finns i ett stort antal olika storlekar.Vi använder företrädesvis implantat av märket Mentor då de är godkända i Europa såväl som i USA.

Man kan med hjälp av mätning av din bröstkorg och utprovning med implantat i en särskild BH tillsammans med dina egna önskemål, komma fram till vilken storlek och form som kan passa just Dig. Vi använder även koksaltimplantat om det är ett önskemål.

Operationen

Inför bröstförstoring: På operationsdagen tas alltid preoperativa foton och markering var implanten skall ligga utförs och dokumenteras. Operationen sker i narkos och det tar ca 1 timme. Implantatet läggs in via ett snitt under bröstet och som regel läggs det under bröstmuskeln.

I vissa fall vid bröstförstoring kan implantatet läggas framför muskeln men bakom bröstkörteln. Det finns ingen ökad risk för cancer och amning påverkas inte av implantaten. Mammografi kan utföras men uppge för röntgenpersonalen att du har implantat.

Efter operationen

Efter bröstförstoring: Du behöver inte övernatta på kliniken utan kan gå hem samma dag. Du bör ha någon som hämtar dig och någon som kan stanna hos dig över natten.

Du skall använda en sport BH, som plastikkirurgen provar ut på operationsdagen, dag och natt i 3 veckor och sedan dagtid i 3 veckor till. Du får recept på smärtstillande tabletter som du skall använda.
Kirurgtejpen närmast såret skall du låta sitta på till återbesöket efter ca 1 vecka. Såret är sytt med trådar som försvinner av sig själva och trådändarna klippes vid återbesöket. Du får duscha 1 till 2 dagar efter operationen. För bästa ärrläkning rekommenderar vi att du tejpar ärren i 6 månader efter operationen och att du byter den med 7 till 10 dagars mellanrum. Huden blir ansträngd av tejpbyten som sker för ofta.

Det är vanligt att brösten är svullna och känns stumma de första månaderna efter operationen. Det är viktigt att du rör på armarna och sträcker dem bakåt flera gånger per dag redan från operationsdagen. Det minskar svullnaden i brösten. Du bör dock undvika sträckningar rakt uppåt i 3 månader då det drar i ärren. De första 2 veckorna kan du gå promenader men ej så att du blir svettig. Efter 2 veckor kan du börja cykla på motionscykel men inte vanlig cykel då man ofta tar i med armar och bröst i uppförsbackar. Efter ca 6 till 8 veckor kan du börja med lättare styrketräning och först efter 3 månader med tung bröstträning, löpning, ridning och höga hopp mm.

Risker och problem

Vid bröstförstoring: Blödning är vanligast de första 24 timmarna efter operationen. Därför rekommenderar vi att Du stannar i Stockholm det första dygnet efter operationen då det oftast blir så att blödningen måste tas bort genom ett kortare ingrepp i narkos. Infektion är mycket ovanligt men du ges förebyggande antibiotika i samband med operationen. Om det skulle visa sig att det finns tecken på infektion efteråt ges antibiotika. I mycket sällsynta fall vänder inte infektionen förrän implantatet tas ut.

Kapselkontraktur är en ärrläkning runt implantatet som drabbar ett fåtal procent av patienterna. Hur uttalat detta blir, kan variera. Trots ihärdig forskning vet ingen säkert varför vissa får kapselbildning och andra inte. Det är när läkningen runt själva implantatet blir så hård att det känns obekvämt eller ser assymetriskt ut som det blir ett problem och måste då ofta korrigeras kirurgiskt.

Känselpåverkan är vanligt de första veckorna eller månaderna efter operationen men känseln brukar successivt komma tillbaka. Vid enstaka tillfällen vid bröstförstoring kan det bli så att nervändarna inte hittar varandra och det blir en kvarstående känselpåverkan. Veckbildning är vanligare vid kapselbildning eller om Du är mycket smal och ej har så mycket egen vävnad att täcka över med. Rotation av droppformade implantat kan vara ett problem men är ovanligt. Ruptur av implantat är mycket ovanligt och vanligtvis medföljer livstidsgaranti på implantaten om det skulle inträffa. Vid silikonimplantat visar det sig oftast som kapselbildning eller obehag från bröstet. Om implantatet är av koksalt rinner det ut i kroppen och tas upp av densamma varför bröstet blir plattare och mindre ganska omedelbart. Någon gång under sin livstid, får man räkna med att behöva byta ut implantaten.

Boka en konsultation hos vår plastikkirurg för att prata kring just dina förutsättningar för en lyckad bröstförstoring.

Välkommen till oss!

Viktig information till dig som funderar på bröstimplantat

I maj 2014 startades bröstimplantatregistret BRIMP. Därmed inleddes en systematisk registrering av bröstimplantat i Sverige.

Detta är BRIMP
Bröstimplantatregistret BRIMP är ett nationellt kvalitetsregister för patienter som av olika skäl har erhållit bröstimplantat. Anledningen kan vara att ett bröst återställts efter sjukdom eller att olika stora bröst återfått form- eller volymsymmetri. En annan orsak att genomgå en bröstförstoring med implantat kan vara att brösten är för små i förhållandet till kroppens övriga utformning. Registrets syfte är att förbättra kvaliteten i vården för samtliga grupper samt att säkerställa likvärdig vård i hela landet.
BRIMP förväntas i ett tidigt skede upptäcka eventuella oväntade komplikationer i samband med ett implantat.

Syftet med BRIMP är att förbättra kvaliteten på vården av patienter med bröstimplantat i Sverige. Det finns olika anledningar till att man som patient väljer ett bröstimplantat. En anledning kan vara rekonstruktion av bröstet efter sjukdom, men det kan också handla om storleken på brösten.
Avsikten är att alla patienter ska få en både bra och likvärdig vård samt att i ett tidigt skede upptäcka eventuella oväntade komplikationer i samband med bröstimplantat.
Din vårdgivare besvarar ett antal specifika frågor som rör just dina implantat. Med stöd av kvalitetsregistret kan din behandlande läkare över tid följa upp dig och dina erfarenheter.

Detta registreras
I samband med en bröstimplantatoperation kommer du att bli tillfrågad om din medverkan i BRIMP. Din vårdgivare besvarar i samband med din operation ett antal frågor som rör orsaken till din operation, din vikt och längd, din ålder samt specifika detaljer om dina implantat och din operation. Skulle du behöva göra en omoperation besvaras frågor gällande orsaken till den och åtgärderna. Om nya implantat används registreras även dessa.

Patientfördelar
Bröstimplantatregistret BRIMP har många fördelar för dig som patient:

att säkerställa att oväntade komplikationer i samband med bröstimplantat upptäcks tidigt
att få en bättre förståelse hur bröstimplantat påverkar din bröstform i ett längre tidsperspektiv
att öka kunskap om din belåtenhet med bröstimplantat i ett längre tidsperspektiv
att utvärdera om bröstimplantat ger smärta i dina bröst
att öka kunskap om och när bröstimplantat bör bytas
Sekretess
Hur hanteras informationen i registret? Det är en befogad fråga.
Uppgifterna i BRIMP hanteras med samma sekretess som dina vanliga journaler. Det innebär att dina uppgifter spärras för åtkomst för andra än dina vårdgivare och att du kan få veta vilka som har haft tillgång till dina uppgifter. Du har rätt att få uppgift om dina registrerade data i BRIMP. Direkt tillgång att söka i BRIMP har din läkare som arbetar med dina journaler.
Uppgifterna i BRIMP sparas för att systematiskt utveckla och säkra vården.
I framtiden kan data i BRIMP behöva användas för forskning. Detta är endast möjligt efter prövning och godkännande av en etisk prövningsnämnd för varje specifik ansökan om ett forskningsämne i samband med bröstimplantat.

Om du inte vill delta i detta kvalitetsregister, kan du när som helst avsäga dig din medverkan. Alla eventuella uppgifter om dig tas då bort ur BRIMP och inga nya förs in. All information om dig är sekretessbelagd och hanteras enligt gällande lagstiftning PUL (Personuppgiftslagen 1998:204) samt enligt Patientdatalagen (2008:355)


 

Erbjudanden

Inbjudan till julens mysigaste mingel!

Varmt välkommen på Julklappsmingel tisdagen 28 november! Det har blivit en tradition att varje år få bjuda in er alla till en ...

Glowember

GLOWEMBER!! Låt din hud stråla till advent med Juvéderm Volite! Boka in en kostnadsfri konsultation för att se vad Juvéderm ...

Ögon i fokus i november

Nu sätter vi ögonen i fokus. Fraktionerad laser är en mycket effektiv behandling med kort konvalecens. Tusentals ...